Shema šolskega sadja

Ker se na šoli zavedamo pomembnosti uživanja sadja in zelenjave, smo že nekaj let vključeni v projekt Evropske unije SHEMA ŠOLSKEGA SADJA IN ZELENJAVE.

Projekt šolarjem zagotavlja brezplačno sadje in zelenjavo. Vključuje različne izobraževalne dejavnosti in dejavnosti za ozaveščanje o pomenu sadja in zelenjave v prehrani. Shema šolskega sadja in zelenjave spodbuja zdrave prehranske navade pri otrocih in mladih.

Vsi vemo, da sadje in zelenjava predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženem jedilniku vsakega posameznika. Tako sadje kot zelenjava vsebujeta visok delež vode, prehranskih vlaknin in drugih zaščitnih snovi (vitamine in minerale), ki pomembno vplivajo na zdravje.

Prehranske navade naših otrok glede uživanja sadja so se v zadnjih letih zelo izboljšale, pri uživanju zelenjave pa smo še nekoliko slabši.

Shemo šolskega sadja in zelenjave izvajamo od septembra do maj in sicer vsako sredo. Sadje ali zelenjavo ponujamo dodatno poleg redne šolske prehrane vsem učencem šole, brezplačno.

Več o projektu si lahko preberete na uradni spletni strani projekta.